Allt om Stockholm - Med nål och ledande tråd

Allt om Stockholm

Syntjuntan gör experimentell konstmusik med instrument som de har sytt själva. Delta i juntan, sy en synt och framför musik tillsammans med juntaledarna.

Syntjuntan bildades en dag när Ann Rosén, Lise-Lotte Norelius och Ida Lundén satt och jobbade med elektronikprojekt och byggde instrument. 
– Det här är ju som en junta tänkte vi, fast "synt" i stället för "sy". Så vi bildade en ensemble och började planera workshops för att nå ut med vår musik och få med andra. Vi tog fram ett kretskort som man kan sy fast i stället för att löda. Elektronik i textil är ju egentligen inget nytt utan något som har använts länge i forskningssammanhang, säger en av juntaledarna Ann Rosén.

Hur syr man en synt?
– Med nål, ledande tråd och elektronikkomponenter.

Hur länge har du gjort musik med hemmasydda instrument?
– Innan Syntjuntan hade jag aldrig sytt instrument, bara lött och programmerat.

Vad lär man sig på era workshops som ni arrangerar i samband med konserter?
– Man syr och bygger en simulator som går att spela på. Komponenterna vi använder oss av skapar en fyrkantsvåg. Den kan man sedan modulera och bygga ut om man vill. Ibland framför deltagarna egenskrivna musikverk under Syntjuntans konsert.

Vilken typ av musik spelar Syntjuntan?
– Experimentell konstmusik är nog den bästa benämningen.

Vilka riktar ni er till med era workshops?
– Tanken är att uppmuntra fler tjejer till att hålla på med elektronik, men hittills har alla möjliga visat intresse. Juntorna gör det möjligt för vem som helst att förstå hur man gör musik. Du behöver inte vara en ingenjör för att gå på våra workshops.

Frida Stålnacke